segb

SENASTE NYTT KRING NAMNINSAMLINGSKAMPANJEN "VÅRDUPPROPET" 2011.11.14 - 2012.02.05. 

Arkiv

» augusti 2015 (1)
» april 2015 (2)
» juni 2014 (1)
» mars 2014 (2)
» november 2013 (2)
» oktober 2013 (2)
» augusti 2013 (1)
» maj 2013 (4)
» mars 2013 (8)
» februari 2013 (2)
» december 2012 (2)
» november 2012 (5)
» juli 2012 (3)
» februari 2012 (7)
» januari 2012 (3)
» december 2011 (8)
» november 2011 (10)

visar: arkiv för februari 2012

torsdag 23 februari

"Regeringen är handlingsförlamad"

I en artikel Läkartidningen rubricerad "Regeringen är handlingsförlamad" intervjuas Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, och Ingemar Engström, ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, efter Rätt till vård-initiativets uppvaktning av Socialdepartementet.

 

Ur artikeln: "– Ingenting har hänt! Re­geringen är handlingsförla­mad. (...) Det innebär att man tvingar vårdpersonal till fortsatt diskriminering av vårdsökande. Det är märkligt att ärendet inte har hanterats. (...) Moderaternas politik i den här frågan är svår att förstå, säger Thomas Flodin."

 

Kommentarer: 0 Permalänk

lördag 18 februari

SVT Aktuellt om utredningen och namninsamling

SVT Aktuellt sände idag ett längre inslag om vård för papperslösa med anledning av den namninsamling som Rätt till vård-initiativet idag skickat med krav på att regeringen går vidare i lagstiftningsarbetet i frågat. Intervju med papperslös patient på Rosengrenska stiftelsens frivilligklinik för papperslösa i Göteborg, med Milosz Swiergiel, läkare, med Kerstin Nilsson, sjuksköterska och etisk vägledare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och med representanter för Mp, V och KD. Avslutande intervju i studion med Erika Sigvardsdotter, forskare i frågan om vård för papperslösa i Sverige.

 

Ur inslaget: "Man kan tycka vad man vill om Sveriges migrationspolitik, men i en värld som är uppdelad i länder där människor är medborgare och har rättigheter så kommer det alltid finnas människor som ramlar mellan gränserna och som är papperslösa eller statslösa. Och det är en situation som man måste kunna hantera. Man måste kunna överleva som papperslös och man måste kunna ta sig ur den situationen.", säger Erika Sigvardsdotter.

Kommentarer: 0 Permalänk

fredag 17 februari

"Regeringen är handlingsförlamad"

I ett pressmeddelande från Röda Korset rapporteras om Rätt till vård-initiativets uppvaktning av Socialdepartementet för överlämning av namninsamlingen för att utredningen som föreslår vård för papperslösa ska skickas vidare på remiss. Ingemar Engström, ordförande i Svenska Läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik, citeras.

 

Ur pressmeddelandet: "Till vår besvikelse har vi idag fått besked om att frågan inte rör sig framåt. Regeringen är handlingsförlamad, säger Ingemar Engström (...) Vi ger oss inte, säger Ingemar Engström. Nu går vi vidare och uppvaktar Justitiedepartementet. Det är en av många aktiviteter vi planerar. Vi tänker också uppvakta Socialförsäkringsutskottet och Socialutskottet i Riksdagen. Vi är i sak överens med Socialdepartementet, vilket är glädjande, men vi är besvikna över att departementet inte har lyckats driva frågan vidare, utan accepterat att andra departement förhindrat frågans fortsatta hantering."

 

Kommentarer: 0 Permalänk

fredag 17 februari

SVT Rapport: "Namninsamling överlämnas idag".

SVT Rapport sände idag ett inslag om vård för papperslösa och intervju med Ingela Holmertz, chef för nationell verksamhet på Röda Korset. Den offentliga utredningen SOU 2012:48, som föreslår att papperslösa ska få vård, tas upp och Holmertz är kritisk till att regeringen inte kommer vidare i frågan. Idag överlämnas namninsamlingen, med över 12000 underskrifter och över 60 organisationer i ryggen, till Socialdepartementet med ett krav att utredningesförslaget ska skickas på remiss för att komma vidare i frågan.

 

Ur inslaget: "Det är väldigt svårt att förstå varför den har blivit liggande så länge. Det innebär ju ett fortsatt lidande för väldigt många människor och vi får fortsätta skämmas som land för att vi inte följer dom internationella konventionerna", säger Holmertz.

 

 

Kommentarer: 0 Permalänk

fredag 17 februari

GP Debatt: "Vår etik är inte förhandlingsbar"

Idag publicerar Göteborgs-Posten en debattartikel av Rätt till vård-initiativet. Undertecknar gör Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Ingemar Engström, ordförande i Svenska Läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik, Thomas Flodin, ordförande i Läkar¬förbundets etik- och ansvarsråd, Ania Willman, ordförande Svensk Sjuksköterskeförening, Ingela Wiklund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

 

Ur debattartikeln: "Dödläget måste brytas. I dag, fredag, lämnar 62 organisationer och allmänheten över 12 000 namnunderskrifter till socialminister Göran Hägglund (KD) och kräver att utredningen om papperslösas rätt till vård går ut på remiss."

Kommentarer: 0 Permalänk

onsdag 15 februari

P1-morgon om SOU 2011:48 och namninsamlingen

P1-morgon sände 14 februari ett inslag från Rosengrenskas mottagning för papperslösa i Göteborg och tar upp den statliga utredningen SOU 2011:48, Vård efter behov och på lika villkor - en mänsklig rättighet. Intervju med en av läkarna på mottagningen, där regeringens senfärdighet i frågan om vård för papperslösa diskuteras:

 

Ur inslaget: "Läkaren Vesta Seyed Alikhani tycker det är ovärdigt Sverige att inget händer: - Det är otroligt tråkigt att vi behöver finnas, att vi behöver ha den här verksamheten. Det är extremt tragiskt och det är väldigt ovärdigt Sverige att det ska se ut så här."

 

Utredningen diskuteras vidare i P1-morgon i en intervju med Kerstin Nilsson, sjuksköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och med Ingela Holmertz, chef för nationell verksamhet på Röda Korset och man diskuterar även Rätt till vård-initiativets namninsamling.

 

Ur inslaget: "På fredag lämnas den här namninsamlingen till Socialdepartementet och vad är kravet konkret då? - Kravet är ju att få fart och sända utredningen på remiss. För så länge den bara ligger där så finns det inget att ta ställning till och människor fortsätter att lida, säger Ingela Holmertz."

Kommentarer: 0 Permalänk

lördag 11 februari

Fem ungdomsförbund: SOU 2011:48 ut på remiss!

Under rubriken "Inte anständigt att fortsätta diskriminera" på SvD:s debattsida skriver språkrör och ordföranden för Grön Ungdom, Liberala Ungdomsförbundet, Ung Vänster, SSU och CUF en gemensam debattartikel för papperslösas rätt till vård.

 

Ur artikeln: "Sverige är ett av de länder i EU som erbjuder sämst vård till papperslösa, en grupp som redan befinner sig i en mycket utsatt situation. När vi som medmänniskor och politiker ser glapp som detta i lagen måste vi ingripa. (...) I svensk sjukvårdslag får papperslösa i dag endast vård för ”akutfall och vård som inte kan anstå”, det vill säga endast i sena och kostnadskrävande skeden av ett sjukdomstillstånd. Papperslösa får också, om de ens vågar besöka vården, betala hela notan själv. (...) Detta är inte anständigt och inte värdigt en rik välfärdsstat. Men innan ett lagförslag kan läggas i frågan måste utredningen Vård på lika villkor sändas på remiss. Snart tio månader efter att utredningen lagts fram har så fortfarande inte skett. Under tiden lider tusentals människor av den inhumana diskriminering som begränsningarna i vården innebär. I november 2011 startade därför vårduppropet som kräver att regeringen snarast skickar utredningen ”Vård på lika villkor” på remiss. Cirka 10000 privatpersoner samt drygt 50 organisationer, som bland andra Vårdförbundet, Röda korset, TCO och Rädda barnen, ställer sig bakom kravet. Även de cirka 30 000 papperslösa barn och vuxna som lever i Sverige ska behandlas som människor med samma rättigheter som oss andra. Det är dags att sluta diskriminera och börja vårda alla människor lika oavsett migrationspolitisk status – även i Sverige! Den demokratiska processen i Sverige måste ha sin gång så att alla i Sverige kan åtnjuta sin mänskliga rättighet till vård. Vi uppmanar därför regeringen att se till så att denna skamfläck i Sverige förpassas till historien!"

Kommentarer: 0 Permalänk

stäng