segb

SENASTE NYTT KRING NAMNINSAMLINGSKAMPANJEN "VÅRDUPPROPET" 2011.11.14 - 2012.02.05. 

Arkiv

» augusti 2015 (1)
» april 2015 (2)
» juni 2014 (1)
» mars 2014 (2)
» november 2013 (2)
» oktober 2013 (2)
» augusti 2013 (1)
» maj 2013 (4)
» mars 2013 (8)
» februari 2013 (2)
» december 2012 (2)
» november 2012 (5)
» juli 2012 (3)
» februari 2012 (7)
» januari 2012 (3)
» december 2011 (8)
» november 2011 (10)

visar: arkiv för november 2011

torsdag 24 november

Hägglund trött på M:s förhalning

Tidningen Dagen publicerade 2011-11-22 artikeln "Hägglund trött på M:s förhalning", där socialminister Göran Hägglund (kd) intervjuas, liksom Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström (m).

 

Ur artikeln: "En av kritikerna till betänkandet är migrationsminister Tobias Billström (M). Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig hos Billström, konstaterar att tre opolitiska tjänstemän från både finansdepartementet och justitiedepartementet uttryckte en avvikande åsikt kring den ekonomiska sammanställningen under utredningens gång. I ett särskilt yttrande skriver de att de inte kan ställa sig bakom utredningens förslag eftersom de inte anser att de ekonomiska konsekvenserna är "tillräckligt utredda och att de har redovisats alltför knapphändigt i betänkandet". - Tobias har egentligen bara upprepat tjänstemännens invändningar, säger Ollinen. (...) Men Göran Hägglund köper inte resonemanget: - Jag är mycket förvånad över uttalandet. Vi är beredda att omedelbart skicka ut utredningen på remiss, men gången är den att alla partier måste ge klartecken. Där är vi ännu inte."

Kommentarer: 0 Permalänk

tisdag 22 november

Centerpartister: "(m) drar ärendet i långbänk"

De centerpartistiska riksdagsledamöterna Abir Al-Sahlani och Stina Bengtsson skrev 2011-11-21 på SvD:s Brännpunkt om hur Moderaterna satt utredningen om papperslösas rätt till vård i långbänk i debattartikeln "Billström har stoppat vård till papperslösa".


Ur artikeln: "Det är ingen hemlighet att tre partier av fyra i alliansen är för alla människors rätt till vård. Det fjärde partiet, Moderaterna, har inte samma officiella hållning, även om många enskilda moderater tycker annorlunda. Men nu är alltså ärendet stoppat och förhandlingar pågår mellan Moderaterna och socialdepartementet. Utredarens uppdrag var inte att ta reda på om papperslösa skulle få rätt till vård, utan hur en sådan tillgång till vård skulle se ut. Därför var det inte heller naturligt att lägga tyngdpunkten på de kostnadsberäkningar som Tobias Billström efterlyser. För oss känns dock Moderaternas agerande mer som en dimridå. De vill inte att papperslösa ska få rätt till vård och därför drar de nu hela ärendet i långbänk."

Kommentarer: 0 Permalänk

tisdag 22 november

Tandläkartidningen om Vårduppropet

Tandläkartidningen skriver om Vårduppropet 2011-11-17 i en artikel rubricerad ”Största vårdskandalen på åratal”.

 

Ur artikeln: "- Det är den största vårdskandalen i Sverige på åratal. Det är en bra utredning och vår uppfattning är att politikerna förhalar ett beslut eftersom de är rädda att det ska kosta  samhället för mycket. Men så mycket vet vi att människor som flyr från sina länder inte gör det för att få primärvård i Sverige, säger Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets Etik och ansvarsråd."

Kommentarer: 0 Permalänk

tisdag 22 november

SR International om utredningen och uppropet

Sveriges Radio International publicerade 2011-11-17 en artikel och ett radioinslag om utredningen (SOU2011:48) samt Rätt till vård-initiativets Vårdupprop, "Organisationer kräver rätt till vård för papperslösa".

 

Ur artikeln/radioinslaget: "Regeringen har fryst frågan eftersom det finns motsatta åsikter inom själva regeringen. Socialminister Göran Hägglund är positiv, medan migrationsminister Tobias Billström är skeptisk och rädd för att det hela kommer att kosta mycket pengar för sjukvården. (...) ordföranden i Läkarförbundet Thomas Flodin ifrågasätter att det skulle saknas en riktig kostnadsanalys: – Jag kan bemöta argumenten att det inte finns tillräcklig kostnadanalys i utredningen. Det är felaktigt. Om man läser utredningen så finns det en separat utredning om kostnadsfrågan utförd av institutet för Hälso- och Sjukförsäkringsekonomi i Lund. Den är en mycket grundlig och noggrann analys. Det argumentet tycker jag inte håller." (Thomas Flodin är ordförande i Läkarförbundets Etik- och Ansvarsråd. Bloggredaktionens anmärkning.)

 

Man refererar även till en intervju med Fredrik Reinfeldt i SR Ekot under Almedalsveckan 2011, där Reinfeldt tillfrågas angående utredningen SOU 2011:48 och säger: "Utgångspunkten är väl att Tobias Billström gör en bedömning att det här möjligen överskrider den budget som angets för hela överenskommelsen. Och att det måste utformas ett regelverk. Och det är vi inte färdiga med, utan det är det vi ska arbeta med nu över sommaren tills vi då lägger budget i höst."

Kommentarer: 0 Permalänk

tisdag 22 november

Dagen: Papperslösa får vänta på vårdlag

Tidningen Dagen publicerade 2011.11.17 artikeln "Papperslösa får vänta på vårdlag".

 

Ur artikeln: "- I tider av vårdskandaler är det här den största - och den har dessutom pågått i flera år, säger Thomas Flodin, etiskt ansvarig i Läkarförbundet. (...) - Vård är en grundläggande mänsklighet och just nu pågår ett humanitärt lidande som många i Sverige inte är medvetna om, säger Ingela Holmertz, chef för nationella avdelningen på Svenska Röda Korset. Och fortsätter:
- Vi var glada när utredningen tillsattes och vi blev ännu gladare när det visade sig att slutresultatet var i linje med de internationella önskemålen. Men det är inte ok att lagförslaget förhalas."

Kommentarer: 0 Permalänk

fredag 18 november

Låst läge fördröjer vård för papperslösa

Tidningen Riksdag & Departement publicerade 2011-11-17 artikeln "Låst läge fördröjer vård för papperslösa".

 

Ur artikeln: "- Vi gav tydliga direktiv och utredningen har lämnat ett förslag som följer direktiven. Det finns inget som visar att utredningen har gjort ett dåligt jobb, säger Ulrika Sundholm, politisk sakkunnig på socialdepartementet, som säger att det ännu återstår frågor som ska lösas och att diskussionerna pågår. (...) - Det är dags att utredningen skickas ut nu, säger Maria Ferm som har fått information om att departementet har gjort extra beräkningar för blidka kritikerna. (...) Tobias Billströms pressekreterare Linda Norberg påpekar att migrationsministerns kritik utgick från ett särskilt yttrande av tre tjänstemän från finans- och justitiedepartementen och att han inte har några synpunkter på hur socialdepartementet väljer att gå vidare med processen."

Kommentarer: 0 Permalänk

fredag 18 november

Demonstrationer i tre städer 3/12!

Hälsning från IFMSA Sweden:

 

Den ideella studentorganisationen IFMSA (International Federation of Medical Studens' Associations) arrangerar den 3 december demonstrationer i Göteborg, Malmö och Uppsala till stöd för Vårduppropet. Kom med och visa ditt stöd!

 

Maj 2011 presentades en statligt tillsatt utredning (SOU 2011:48), som föreslår att papperslösa och asylsökande ska ges rätt till vård på samma villkor som övriga invånare i landet. Regeringen har nu det underlag den sagt sig behöva för att fatta beslut i denna fråga. Istället för att skicka utredningen på remiss och komma vidare i detta viktiga lagstiftningsarbete har regeringen förhållit sig passiv. IFMSA är en av de initiativtagande organisationerna till Vårduppropet.

 

Vi uppmanar den svenska regeringen att ge alla, -oavsett legal status, tillgång till hälso- och sjukvård. Därför kräver vi att utredningen snarast skickas på remiss!

 

KOM OCH VISA DITT STÖD!

 

GÖTEBORG

NÄR? Den 3 december kl 13:00.

VAR? Samling på Järntorget, tåg mot Kungsportsplatsen.

Mer om demonstrationen i Göteborg på facebook.

STÖDFESTKontiki från kl 20:00! Mer om festen på facebook.

 

MALMÖ

NÄR? Den 3 december kl 12:00.

VAR? Gustav Adolfs Torg

Mer om demonstrationen i Malmö på facebook.

 

UPPSALA

NÄR? Den 3 december kl 12.00.

VAR? Stora torget (Cubus-sidan).

Mer om demonstrationen i Uppsala på facebook.

 

Arrangörer: Papperslösas rätt till vård-projektet (www.vardforalla.se) inom IFMSA Sweden (International Federation of Medical Students' Associations).

Kommentarer: 1 Permalänk

torsdag 17 november

Läkartidningen: "En obekväm utredning"

Läs debattartikeln "En obekväm utredning" (Läkartidningen nr 46 16-22 nov 2011) av Thomas Flodin, ordförande i Läkar­förbundets etik- och ansvarsnämnd, Läkartidningen.

 

Ur artikeln: "Trots att utredningen borde ha skickats ut på remiss för länge sedan har ännu ingenting skett. (...) Att obstruera genom politisk passivitet i denna - ofta livsavgörande - fråga är inhumant och ovärdigt Sverige. (...) Att regeringen skulle runda sedvanliga principer och aldrig skicka utredningen på remiss har gjort oss förvånade och besvikna. (...) Stolta deklarationer om åtgärder mot ojämlikhet i vården klingar falskt om inte svensk sjukvårds mest påtagliga diskriminering snarast upphör. Vi kräver att den svenska regeringen ger alla, oavsett legal status, tillgång till hälso- och sjukvård."

Kommentarer: 0 Permalänk

måndag 14 november

Vårdfokus om uppropet

Vårdförbundets tidning Vårdfokus skriver idag om Vårduppropet. Läs här: "Upprop för allas rätt till vård".

 

Ur artikeln: "– Det skrivs mycket om vårdskandaler just nu, men detta är Sveriges största vårdskandal och den har pågått i många år. Utredningen var bra och vi är mycket besvikna över att ingenting har hänt ännu, sa Tomas Flodin från Läkarförbundets etiska råd på en presskonferens i dag."

Kommentarer: 0 Permalänk

måndag 14 november

Debatt: "När (m)akten går före anständighet"

Rätt till vård-initiativets Vårdupprop diskuteras i en debattartikel av Jesús Alcalá, jurist och författare, i Expressen den 13 nov 2011. Läs debattartikeln här: "När (m)akten går före anständighet".

 

Ur debattartikeln: "Uppropet, som presenteras på en presskonferens i morgon, är mer vädjande än kamplystet. Man ber regeringen att låta myndigheter, landsting, insatta föreningar och yrkes- och fackförbund få yttra sig om utredningen. Aldrig tidigare har så många organisationer av så vitt skilda slag gått samman för att vädja om något så pass självklart."

Kommentarer: 1 Permalänk

stäng